پارچه ویسکوز نرم و سبک وزن است که در بسیاری از کمدها لباس هایی با این جنس وجود دارد. این نوع پارچه از اواخر دهه ۱۸۰۰ مورد استفاده قرار گرفته است. ویسکوز از درختان به دست می آید، اما به اندازه سایر انواع ریون سازگار با محیط زیست نیست، زیرا در فرآیند تولید آن از غلظت بالایی از مواد شیمیایی استفاده می شود. تولید ویسکوز ارزان است و پارچه ای همه کاره به دست میدهد که برای اقلام لباسی مانند تیشرت ویسکوز، بلوز ویسکوز، کت و غیره استفاده میشود. برای آشنایی بیشتر با پارچه ویسکوز ، با مادام ست همراه باشید.
ویسکوز چیست؟
آیا میدانید ویسکوز چیست؟ پارچه ویسکوز اولین بار در سال ۱۸۸۳ به عنوان یک جایگزین مقرون به صرفه برای ابریشم طبیعی تولید شد. اصطلاح “ویسکوز” به طور خاص به محلول خمیر چوب که به پارچه تبدیل می شود اشاره دارد. این پارچه همه کاره که اغلب به عنوان ابریشم مصنوعی شناخته می شود، در آسترهای ژاکت، تی شرت، گرمکن، لباس های مد روز و تونیک یافت می شود. همچنین میتوان آن را با پارچه های مختلف مانند پنبه و پلی استر ترکیب کرد. سلولز چوب چندین مرحله را طی می کند که منجر به محصول نهایی یعنی پارچه ویسکوز می شود. در ادامه این مراحل ارائه میشود.
ویسکوز چگونه ساخته می شود؟
الیاف ویسکوز از خمیر چوب درختانی مانند راش، کاج و اکالیپتوس ساخته می شود.
سایر درختان و گیاهان رایجی که ویسکوز از آنها گرفته می شود:
- صنوبر
- شوکران
- بامبو
- سویا
- نیشکر
پارچه ویسکوز به دلیل مواد شیمیایی زیادی که در فرآیند تولیدش دخیل هستند، مانند هیدروکسید سدیم و دی سولفید کربن، نیمه مصنوعی است.
مراحل تولید ویسکوز
فرآیند تولید ویسکوز در پنج مرحله خلاصه می شود:
- این گیاه به شکل خمیر چوب خرد می شود و مواد شیمیایی حل شده مانند هیدروکسید سدیم، محلول قهوه ای خمیر چوب را تشکیل می دهند.
- سپس این خمیر چوب قهوه ای شسته، تمیز و سفید می شود.
- برای ایجاد الیاف، خمیر با دی سولفید کربن تصفیه می شود و سپس در هیدروکسید سدیم حل می شود تا محلولی به نام ویسکوز ایجاد شود.
- محلول ویسکوز با فشار وارد یک اسپینر می شود که دستگاهی است که رشته هایی به نام سلولز بازسازی شده ایجاد می کند.
- این سلولز بازسازی شده به نخ ریسیده می شود، که سپس می توان آن را بافته و به پارچه ویسکوز تبدیل کرد.
پارچه ویسکوز چه ویژگی هایی دارد؟
اگر به دنبال ماده ای سبک با پارچه ای زیبا، پوششی براق و حسی نرم هستید، پارچه ویسکوز گزینه بسیار خوبی است. قیمت پارچه ویسکوز نسبتا ارزان است و می تواند لوکس بودن را با قیمت بسیار پایین تری منتقل کند، از جمله اینکه قیمت تیشرت ویسکوز از یک تیشرت ابریشمی کمتر است. همچنین به خوبی با الیاف دیگر مانند پنبه، پلی استر و اسپندکس ترکیب می شود.
حس نرم و درخشش ابریشم مانند ویسکوز باعث محبوبیت آن شده است و ویژگی های زیر را دارد:
- جاذب: ویسکوز گرما را جذب نمیکند، اما آب و عرق را به خوبی از بین میبرد و برای تی شرت ها و لباس های ورزشی عالی است.
- سبک وزن: ویسکوز بسیار سبک است که آن را برای بلوزها، تی شیرت ها و لباس های تابستانی مناسب می کند.
- قابل تنفس: ویسکوز پارچه بسیار سبکی است که به بدن نمیچسبد، بنابراین برای پوشیدن در هوای گرم مناسب است.
- نرم: این پارچه شبیه ابریشم و به نرمی پنبه است.
- نفوذپذیری کم آن را ضد حساسیت می کند.
- شکل خود را حفظ می کند: پارچه ویسکوز الاستیک نیست، اما می تواند با منسوجات دیگر مانند اسپندکس ترکیب شود تا کشش بیشتری داشته باشد.
- حافظ رنگ: پارچه ویسکوز حفظ رنگ عالی دارد و با وجود استفاده طولانی مدت و شستشوهای متعدد می تواند رنگ خود را برای مدت طولانی نگه دارد.
با این حال، این پارچه معایب خاصی دارد که مراقبت از آن را دشوار می کند.:
- اگر الیاف ویسکوز را در ماشین لباسشویی بشویید ممکن است از هم جدا شوند.
- پارچه ویسکوز ممکن است با هر شستشو جمع شود.
- کیفیت پارچه با قرار گرفتن در معرض نور شدید آفتاب افت پیدا میکند.
- پاک کردن لکه ها و علائم از روی این پارچه بسیار دشوار است.
- پارچه ویسکوز مستعد ابتلا به کپک است.
نحوه مراقبت و شستشو لباس های ویسکوز
لباسهای ویسکوز نیاز به خشک شویی دارند و گاهی اوقات لکه های کوچک میتواند منجر به لکههای دائمی شود. می تواند کشیده شود و در صورت خیس شدن بسیار ضعیف تر می شود.
هنگام شستشوی لباس هایی با جنس ویسکوز مانند تیشرت ویسکوز، سعی کنید که همیشه با دست و آب سرد بشویید تا از هرگونه پس دادن رنگ جلوگیری شود. از یک شوینده ملایم استفاده کنید و به آرامی روی پارچه بمالید. لباس های ویسکوزی را فشار ندهید تا به الیاف آن آسیب نرسد. آب آن را به آرامی گرفته، تکان دهید و آویزان کنید یا صاف کنید تا خشک شود، اما بهتر است ازقرار دادن در نور مستقیم خورشید خودداری کنید.
تفاوت بین ویسکوز و پلی استر چیست؟
در حالی که بسیاری ویسکوز و پلی استر را مشابه یکدیگر می دانند، تفاوت های زیادی بین این دو ماده وجود دارد.
- پلی استر یک الیاف مصنوعی است، در حالی که الیاف ویسکوز نیمه مصنوعی است، یعنی از الیاف طبیعی به همراه مواد شیمیایی در فرآیند تولید آن استفاده می شود.
- با اینکه پلی استر رطوبت زیادی را جذب می کند با این حال ویسکوز جاذب تر است.
- پلی استر سریعتر خشک می شود و به راحتی ویسکوز چروک نمی شود.
- پلی استر قوی تر است و چروک نمی شود و در برابر سایش مقاومت می کند.
- پلی استر از روغن ساخته می شود در حالی که ویسکوز از گیاهان ساخته می شود.
آیا ویسکوز دوستدار محیط زیست است؟
برای خیلی از افراد جای سوال است که لباس های ویسکوز مانند تیشرت ویسکوز زنانه دوستدار محیط زیست است یا نه؟ برای پاسخ به این سوال باید خاطر نشان شد که چون ویسکوز از یک منبع تجدیدپذیر یا تجزیه پذیر ساخته شده است، دوستدار محیط زیست است. با این حال، فرآیند تولید آن باعث ایجاد برخی اثرات منفی زیست محیطی می شود.
- جنگل زدایی یک نگرانی بزرگ زیست محیطی است زیرا سلولز چوب با خرد کردن درختان برداشت می شود. برای مقابله با جنگلزدایی، برندهای بزرگ مد در حال حاضر با تولیدکنندگان پارچه ویسکوز همکاری میکنند که سلولز چوب خود را از جنگلهایی با رشد پایدار تامین میکنند. رشد پایدار امکان استفاده مداوم از یک منبع طبیعی را بدون کاهش آن یا ایجاد هرگونه آسیب زیست محیطی فراهم می کند.
- گاهی اوقات، مواد شیمیایی مضر مانند سولفید هیدروژن در انتشارات هوا در اطراف سایت های تولید ویسکوز یافت می شود. برای مقابله با این مشکل، برخی از تولیدکنندگان پارچه ویسکوز از فرآیند لیوسل استفاده می کنند که به طور قابل توجهی محصولات جانبی کمتری را به عنوان زباله های زیست محیطی تولید می کند.
- فرآیند تولید ویسکوز به آب زیادی نیاز دارد و یکی از منابع طبیعی ما را از بین می برد. از نظر سازگاری با محیط زیست، پارچه ویسکوز بهتر از الیاف مصنوعی است اما به خوبی الیاف کاملا طبیعی نیست.
سایت مادام ست انواع مختلف لباس ها و تیشرت های متنوع با جنس ویسکوز، نخ پنبه و غیره ارائه کرده است، شما میتوانید با چند کلیک به لباس مورد نطر خود دست یابید.